Thursday, 4 August 2011

penting ke bersihkan lidah lepas bangun tido?

Assalamualaikum.


lecturer microb aku pernah cakap "I'm a microbiologist. That's why i brush my tongue."


mana nak pergi? tajuk memang boring. tapi kauorang diam diam je kat situ. tatap muke laptop kau dengan penuh brahi dan bace aku nak bebel.


euww euwww dah diam.



jujur. kauorang berus lidah kau orang skali tak mase gosok gigi?  lepas aku cite mesti kauorang akan terus berlari lari anak ke bilik air lantas mencapai berus gigi untuk memberus lidah kauorang akan berbunyi bunyilah euww euwww lepas kauorang bace entry ni. tak kurang juga cik senah yang pasti ke kedai pak tam membeli clorets sebiji dua untuk dikemam. ewahh. over kau cik senah.


kenape kena bersihkan lidah?


esok bangun pagi pagi tanpa membuang taik mate bertempekan, segeralah mentilik lidah anda di depan cermin. ade putih putih yang tidak konsisten dengan warna lidah kauorang yang normal warna pink? itu adalah fungus ye murid murid. fungus itu dalam bahasa melayu adalah KULAT. ye kulat.


sabar. tak perlu amek gunting kerat lidah kauorang. tak perlu over-acting.


solusi untuk elakkan kulat ni bertempek di lidah kauorang adalah dengan memberus lidah. itu saje. ini adalah penting sebab kalau kebersihan mulut tak dijaga, dan immune system kauorang happen to weaken, benda yang lebih teruk macam sores ngan blisters kat lidah ngan tekak, bole jadik.


kauorang tak mau tu jadik bukan?



dah. gi berus lidah sane diam diam.



bye!










heyy chanthekk ! tak komen , langgar tiang ;pp

4 scientists in lab:

MissViVio on 4 August 2011 at 22:35 said...

hahaha...stiap kali brus gigi msti akn gsok lidah pnya...kalu x, asa mlekat smcm je..huhu

chenthagila on 5 August 2011 at 08:59 said...

@MissViVio bagus bagus. hehe

Siti Sarah Jamaludin on 5 August 2011 at 09:17 said...

hahaha...geli la gmbr tu

chenthagila on 5 August 2011 at 09:30 said...

@Siti Sarah Jamaludin eleh kak sarah geli plak...;pp